AGÜ'de Araştırma

Araştırma Misyonu

AGÜ’nün önemli misyonlarından birisi disiplinler arası ve disiplin ötesi araştırmaları teşvik etmesidir. Toplumsal hayatın ihtiyaç duyduğu bilginin tek bir perspektiften bakarak üretilemeyeceği gerçeğini uygulamaya dönüştürmek isteyen genç bir üniversite olarak AGÜ, 2018 ve 2022 stratejik planlamasında disiplinler arası iş birliklerini içeren mevcut çalışmalarını iki katına çıkarmayı hedeflemiş ve geliştirdiği uygulamalarla bu hedefinde başarılı olmuştur. Bu uygulamalardan elde edilen deneyimlerle AGÜ disiplinler arası çalışmalarına ivme kazandırarak yeni uygulamalar geliştirmeyi hedeflemektedir. 

AGÜ araştırmaları için ihtiyaç duyduğu laboratuvar ve altyapı tesislerini oluşturmayı istediği araştırma geleneğinin gerekliliklerini önceleyerek yapılandırmayı ve araştırmacılarına en üst donanımlarla çalışabilecekleri alanlar yaratmayı da temel hedefi olarak görmektedir. 

AGÜ araştırma politikalarıyla hem yerel ölçekte Kayseri’nin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatının gelişmesi, hem de uluslararası ölçekte küresel sorunların çözümünde ve gerekli sorumlulukların üstlenilmesinde aktif katkı sağlayacak projelerin gerçekleşeceği evrensel değerlere sahip ve yenilikçi araştırma kültürünü oluşturmayı hedeflemektedir. 

 

AGÜ’de Araştırma

AGÜ eğitim ve araştırma fonksiyonlarının topluma katkı üzerinden yeniden tanımlanması gerekliliğini ileri sürdüğü Üçüncü Nesil Üniversite kavramı temellinde oluşturduğu araştırma kültürü ile 21. yüzyılın ihtiyaç duyduğu üniversite modeline öncülük yapmaktadır. Bu nedenle AGÜ, eğitim modellerinin ve araştırmalarının topluma katkı odaklı olduğu bütünleşik bir üniversite modeli olup bilimsel çalışmaların teknolojiye ve yeni bilgiye dönüştürülmesini hedeflenmektedir. 

AGÜ modeli, yeni nesil üniversitelere öncülük yapacak iki önemli tasarım unsurunu barındırmaktadır. Bunlardan birincisi Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan 17 küresel sorumluluğun; üniversitenin eğitim, araştırma ve topluma katkı fonksiyonlarının tanımlanmasında temel perspektif olarak değerlendirilmesidir. Böylece AGÜ’nün araştırmalarından ve projelerinden elde eden çıktıların yereldeki topluluklardan tüm insanlığa etki eden insan ve teknoloji gelişimine yardımcı olacak bir süreci içerecektir. AGÜ’nün öncülük ettiği ikinci tasarım unsuru ise araştırma, eğitim, topluma katkıyı bütünleştiren harmanlama sahalarıdır. Küresel sorumluluklar üzerinde çalışmalar yapan bu sahalar, araştırmalarını yaparken araştırmacıların yanı sıra, öğrencileri ve konu paydaşlarını da katılımcı yaparak bütünleştirici bir yaklaşımı benimseyecektir. Klasik araştırma laboratuvarlarından farklı olarak üniversitenin araştırma dışındaki fonksiyonları da bu sahalarda gerçekleştirilecektir. Böylece üniversitenin artı değer üretme motoru olarak bireylerin mesleki ve akademik heyecanlarını artıran büyük etki yapacak projeler üzerine çalışma mümkün olacaktır. 

AGÜ, evrensel problemlerin tartışıldığı, bu problemlerle ilişkili bilgi üretiminin gerçekleştiği ve bilgiye dayalı çözüm modellerinin sunulduğu bir kurum olarak işlev görmeyi amaçlamaktadır. Bunu yapmak için disiplinötesi (transdisipliner) bir yaklaşım geliştirerek akademik disiplinlerini bu problemler çevresinde buluşturmak AGÜ’nün birinci önceliğidir. Tüm bu nedenlerle AGÜ’de araştırma klasik anlamının ötesinde; üniversitenin temel fonksiyonlarını bütünleştiren, tüm paydaşları, teori ile pratiği, sorunların sahiplerini, sanayiyi ve kamu yararını bilgi üretme faaliyetleri çevresinde bir araya getiren yeni bir kavramsallaştırmaya işaret etmektedir.