Araştırma çıktılarının ekonomik değere ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi amacıyla, farklı disiplinlerden araştırmacıların bir araya gelerek ortak projeler yürütebilmesine imkân sunacak kurum kültürü oluşturulmuş, kurumsal yapılar ve süreçler geliştirilmiş ve ilgili mekanizmalar hayata geçirilmiştir. Bu süreçler, ADEK, AGÜ TTO, enstitüler, merkezler, BAP, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı gibi birimler ve komisyonlar tarafından belirlenir ve yönetilir. Araştırma altyapısını geliştirmek amacıyla, AGÜ Merkezi Araştırma Altyapısı / AGÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı (AGÜ-MAA / AGÜ-MERLAB), 1.224 m2 kapalı alan ve on adet tematik laboratuvar için 788 m2 laboratuvar alanı sunar; ayrıca ülkemizde akademi ve sanayiden başarılı araştırmacılar için bir çekim merkezi olmayı hedefler. Genel olarak AGÜ Laboratuvarlarının etkileyici bir ekipman envanteri vardır.
Ayrıca, öğretim üyelerinin çok ortaklı proje çalışmalarında farklı üniversitelerdeki öğretim üyeleri ile proje ortaklıkları gerçekleştirmeleri desteklenir. Bu anlamda kurum dışı destekli proje başvuruları “çok ortaklı proje destekleri” olarak tanımlanır ve BAP Ofisi tarafından bu özel başlık altında toplanır.
AGÜ, iç ve dış paydaşlarla iş birliğini ve kurum dışı fonlardan yararlanmayı teşvik eder. AGÜ Döner Sermaye Ofisi, kurum dışı proje sayısını artırmak ve hizmet gelirlerini çeşitlendirmek amacıyla çeşitli projeler yürütür. 2021 yılında AGÜ bilim insanlarının üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Döner Sermaye Ofisi ve AGÜ TTO üzerinden yaptığı projeler içinde Kayseri Ulaşım A.Ş., HAVELSAN, TUSAŞ, ASELSAN, FNSS, YATAŞ ve UNDP gibi önde gelen sanayi, Ar-Ge ve devlet kurumları yer almıştır.
AGÜ Strateji Belgesi ile uyumlu olarak, sanayicilerin ihtiyaçlarını belirleyerek ve karşılayarak AGÜ’lü araştırmacıların sanayi ile iş birliği yapmasını sağlamak düşüncesiyle Kayseri’nin ve Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları ziyaret edilmiştir. KOSGEB ile yapılan protokol sayesinde, KOSGEB AR-GE ve İnovasyon Destek Programı proje başvurularının değerlendirildiği kurul, AGÜ bünyesinde toplanır; böylece AGÜ, bölge firmalarının projelerine destek verilmesinde etkin bir rol üstlenir. Bununla birlikte, AGÜ TTO bünyesinde sanayicilere TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı için proje yazımı ve yürütülmesi konularında eğitimlerle destekler sağlanmış ve ikili iş görüşmeleri içeren sektörel yurt dışı iş gezileri organize edilmiştir. AGÜ, çeşitli kamu kuruluşları ve şirketlerle, çalışanlarının eğitimi için iş birliği yapar. AGÜ TTO, Kayseri merkezli KOBİ yöneticilerine, girişimci adaylarına ve akademisyenlere şu konularda eğitimler vermiştir: Finansman Modelleri, Endüstriye Yönelik Devlet Destekleri, Ulusal ve Uluslararası Fon Programları Çağrı Analizi - Proje Geliştirme Süreçleri, Yaratıcılık, Girişimcilik Ekosistemi - Melek Yatırım ve Mentorluk. 2021 yılında bu eğitimlerde yaklaşık 300 katılımcı yer almıştır. Türk Patent ve Marka Kurumu ile gerçekleştirilen protokol sayesinde AGÜ TTO, Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman birimi olarak faaliyet göstermekte olup, AGÜ akademisyenlerine patent araştırması, patent ve marka araştırmasının yapılması, patent ve marka tescili konularında hizmet verir. AGÜ TTO, 2021 yılında TÜBİTAK BİGG programının uygulayıcı kuruluşu olarak girişimcilerin programa başvuru süreçlerini desteklemiştir.
AGÜ bünyesinde yürütülen bilimsel araştırmaları mali açılardan desteklemek amacıyla, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyonu bulunur. BAP Komisyonu, BAP projelerine ilişkin esas ve usullerin belirlenmesi, iç ve dış hakemlerin atanması, hakem raporları ile proje ara ve sonuç raporlarının değerlendirilmesi, desteklenecek projelere karar verilmesi, AGÜ’nün araştırma vizyonu çerçevesinde BAP proje türleri ve destek limitleri ile araştırma hedeflerine ulaşılması için stratejilerin belirlenmesi çalışmalarını yürütür. Kurum içi kaynakların araştırma faaliyetlerine tahsisine yönelik şeffaf .l.ütler BAP yönergesinde mevcuttur.
Öncelikli araştırma alanları ile disiplinlerarası çalışmaları teşvik etmek amacıyla “Çok Disiplinli Araştırma Projeleri” ve “Öncelikli Alan Araştırma Projeleri”; ulusal ve uluslararası işbirliklerini teşvik etmek amacıyla “Ulusal ve Uluslararası Katılımlı Araştırma Projeleri”; AGÜ’ye yeni katılan genç bilim insanlarının araştırma altyapısı kurmalarını sağlamak amacıyla “Araştırmacı Başlangıç Destek Projeleri”; ve lisansüstü öğrencilerin çalışmalarını teşvik etmek amacıyla “Lisansüstü Tez Projeleri” desteklenir. AGÜ'de BAP projelerinin desteklenmesine ilişkin idari ve mali süreçler, BAP Süre.leri Yönetim Sistemi (BAPSİS) üzerinden elektronik olarak yürütülür.
BAP birimine ilave olarak, öğretim üyelerine proje hazırlamalarında ve sanayi ile iş birlikleri kurmalarında destek sağlamak, üniversite-sanayi iş birliği faaliyetlerini koordine etmek üzere AGÜ TTO bulunur. BAP birimi ile AGÜ TTO, birbirlerinin görevlerini tamamlayacak şekilde koordineli olarak çalışmalarını yürütür.
AGÜ Strateji Belgesi ile uyumlu olarak AGÜ akademisyenlerinin kurum dışı fon desteği için TÜBİTAK, KOSGEB, Kalkınma Ajansı, ilgili Bakanlıklar, Avrupa Birliği fonları ve uluslararası diğer fon desteklerine proje başvuruları yapması desteklenir ve özendirilir. AGÜ TTO, AGÜ'nün sahip olduğu nitelikli insan kaynakları ile özellikle yurtdışı fonların daha fazla ülkemize kazandırılması, üniversitede ileri düzey araştırma merkezlerinin kurulması, üniversite kadrosuna katılan bilim insanlarına fiziki (laboratuvar) ve teknik araştırma altyapısının sunulması, AGÜ personelinin bilimsel çalışmalara katılması ve ulusal ve uluslararası programlardan Ar-Ge, yenilik ve girişimcilik destekleri alması amacıyla araştırmacılara proje yazma, ortak bulma, proje başvurusu hazırlama ve diğer proje destek hizmetlerini sunar. Buna ek olarak, fon kaynakları, destek programları, fikrî mülkiyet hakları ve girişimcilik gibi konularda farkındalık oluşturmak ve araştırmacıları bilgilendirmek için çeşitli bilgilendirme günleri ve eğitimler düzenlenir. Bu sayede, TÜBİTAK, KOSGEB, Kalkınma Ajansı, ilgili Bakanlıklar ve Avrupa Birliği fonlarına proje başvuru sayılarında ve üniversite-sanayi iş birliği faaliyetlerinde son dönemde önemli bir artış yakalanmıştır.
AGÜ, yukarıda belirtilen küresel sorumluluk alanlarını gündemine alarak teknolojinin geleceğine yön verecek araştırmalara odaklanmıştır. AGÜ'de, bazı nitelikli araştırmacılar kümelenmeler oluşturmuştur ve teknoloji gelişimini, patent üretimini, şirket kurmayı, sanayi projelerini yürütmeyi, bilimin topluma yayılmasını aktif olarak desteklerler. Bu bağlamda, 2021 yılı içinde 25 adet TÜBİTAK projesi (toplam 17.7 milyon TL büt.eli), 4 adet AGÜ-BAP projesi (yaklaşık 80 bin TL bütçeli) ve ayrıca üniversite-sanayi iş birliği projeleri (toplam 1.5 milyon TL bütçeli) desteklenmiştir. 2021 yılında yeni kazanılan 9 yeni TÜBİTAK projesi ile üniversitenin toplam devam eden TÜBİTAK proje sayısı 25’e yükselmiş ve bu projelerin toplam bütçesi 17,7 milyon TL’ye ulaşmıştır.